Το χωριό μας

Το Χωριό Πλάτανος Αμαρίου Ρεθύμνης βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρα στους Πρόποδες του Ψηλορείτη. Είναι ένα πολύ γραφικό Χωριό το οποίο ακόμα και στις μέρες μας κρατάει την Παράδοση, τα Ήθη και τα Έθιμα. Το όνομά του προέρχεται από τόν τεράστιο Πλάτανο που βρίσκεται στην μέση του Χωριού. Μια πανέμορφη Βρύση στολίζει την πλατεία του Χωριού όπου περιβάλλεται από αρκετά Γραφικά καφενεία.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι περίπου 510 ενώ κατά τους θερινούς μήνες με την άφιξη των Πλατανιανών που ζούν εκτός Πλατάνου ο αριθμός των κατοίκων γίνεται 700.

Το χωριό έχει να επιδείξει πολλούς επιστήμονες όπως Γιατρούς, Δικηγόρους, Καθηγητές, Δασκάλους κ.α

Επίσης έχει να επιδείξει μια πλούσια Μουσικοχορευτική Παράδοση μιας και είναι πολλοί οι Χορευτές κυρίως που κατάγονται από το χωριό μας και έχουν γράψει ιστορία στα μουσικά δρώμενα του Νησιού.  

Για να επισκεφθείτε τον «Πλάτανο» υπάρχουν αρκετοί τρόποι :

α) Από το Ρέθυμνο από τον Αι-Βασιλιώτικο δρόμο δηλαδή περνώντας μέσα από το Πασίγνωστο χωριό «Σπήλι» και συνεχίζοντας ως το σημείο που υπάρχει η παράκαμψη για την «Αγία Γαλήνη» και στην οποία πρέπει να στρίψετε αριστερά ανεβαίνοντας προς τα Αμαριώτικα Χωριά. Στο Μέρος που είναι γνωστό ως «Μάντρες» θα μπείτε αριστερά και θα συνεχίσετε περνώντας από το Χωριό «Αποδούλου» από το οποίο ο «Πλάτανος» απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα αφού παρεμβάλεται το Ηρωικό κατά την Τουρκική Κατοχή Χωριό «Βαθιακό».

β) Από το Ηράκλειο για τον Πλάτανο μπορείτε να έρθετε μέσω 2 διαδρομών. Ακολουθώντας τον δρόμο προς Μοίρες και στρίβοντας αριστερά για Βορίζα. Μετά τις Καμάρες βρίσκεται το Χωριό Λοχριά όπου απέχει 2 μόλις χιλιόμετρα από τον Πλάτανο. Άλλος ένας τρόπος να μεταβείτε στο Χωριό είναι από το Τυμπάκι ακολουθώντας τον δρόμο προς Ρέθυμνο και στρίβωντας δεξιά στο Μέρος Μάντρες. Από εκεί αφού συναντήσετε μπροστά σας το Χωριό Αποδούλου θα στρίψετε δεξιά και μόλιςπεράσετε και το «Βαθιακό» θα έχετε φτάσει στον «Πλάτανο».

γ) Από τα Αμαριώτικα Χωριά «Φουρφουράς», «Κουρούτες» και από την γνωστή τοποθεσία ποταμοί μπορείτε επίσης να φτάσετε στον «Πλάτανο». Μετά τη «Νίθαυρη» ακολουθεί το χωριό «Αποδούλου» κι από εκεί όπως έχουμε ήδη πεί η απόσταση για τον «Πλάτανο» είναι 5 Χιλιόμετρα.